VLGG en natuur: onze inzet

VLGG en natuur: onze inzet

Als belangenbehartiger van de natuur volgen we de plannen voor een vitaal landelijk gebied Gelderland op de voet, vragen we onze achterban om hun mening en ideeën en dragen we (alternatieve) oplossingen aan.

1: Onze achterban betrekken

Als ‘gewone inwoner’ is het knap lastig grip te krijgen op het complexe politiek-bestuurlijke proces rondom de totstandkoming van het VLGG.

Bij ons kun je terecht kunt voor:

  • informatie over proces en inhoud van het VLGG
  • mogelijkheden om mee te denken en je inbreng te leveren.

In het dossier VLGG vind je achtergrondinformatie. Via onze nieuwsbrief informeren we je over ontwikkelingen en nodigen we je uit voor bijeenkomsten en webinars. Onze bijeenkomsten zijn deels exclusief voor leden; waarbij we input verzamelen die we richting de provincie mee kunnen geven bij de verdere ontwikkeling van dit beleid. (NB: word lid 🙂 )

Tegelijk onderzoeken we op welke manier de kennis en kunde van onze leden op gebiedsniveau kan worden gemobiliseerd in de gebiedsprocessen. Vaak wordt lokaal besloten wie aan zulke processen deelneemt. Wil je actief betrokken zijn in jouw gebied, stuur even een mailtje aan Ellen (e.vanreesch@natuurenmilieugelderland.nl).

2: Politici betrekken

Natuur en landbouw móeten en kúnnen allebei een plek houden in Gelderland. In juni 2023 hebben we aan de kersverse Statenleden een brochure aangeboden waarin staat hoe dat kan. Dat was een gedeelde boodschap van de gezamenlijke natuur- en landschapsorganisaties.

Het kernbegrip is robuust systeemherstel. Dat leidt tot veerkrachtige natuur, die tegen een stootje kan. Dan staan natuur en landbouw naast elkaar en profiteren ze zelfs van elkaars aanwezigheid. Bovendien levert het gezond water, gezonde lucht en een fijne leefomgeving voor inwoners.

3: Laten zien hoe en waarom

In december 2023 nodigden we Provinciale Statenleden uit op de Loenermark, waar we konden vertellen én laten zien hoe natuur en landbouw samen kunnen bestaan. Opnieuw samen met onze collega’s van Geldersch Landschap, IVN, Landschapsbeheer Gelderland en Natuurmonumenten.

We zijn na de provinciale verkiezingen in maart 2023 sowieso met alle fracties gaan praten, zodat ze weten wat ze aan ons hebben en voor welke expertise ze bij ons terecht kunnen. Het is goed om elkaar te kennen. Iedereen wil het beste voor Gelderland, al bedoelen we daarmee niet altijd hetzelfde.

4: Constructief-kritisch meedenken

  • We duiken in de stukken, praten met onze achterban, experts en ambtenaren.
  • We hebben actieve zowel schriftelijk als mondeling actieve inbreng geleverd. Daarbij trekken we samen op met de andere natuur- en landschapsorganisaties in Gelderland.
  • Ook waren we betrokken bij de analyses die bureau TAUW maakte van de mogelijke natuurmaatregelen buiten Natura 2000-gebieden. Dit onderzoek vind je ook terug op de website van de provincie onder Belangrijke documenten/kennisdocumenten.

 

En nu, wat vinden we van het concept-ontwerpprogramma?

We vinden dat de landelijke doelen voor natuur, water en klimaat goed zijn vertaald naar de Gelderse situatie, met uitgebreide analyses per deelgebied. We zijn blij met de ambitie om te werken aan robuust herstel van het natuurlijke systeem.

Wel vinden we dat de uitwerking van de doelen in de Gelderse context soms nog specifieker en meetbaarder moet, bijvoorbeeld in relatie tot de doelen voor instandhouding van soorten en habitats onder de Vogel- en Habitatrichtlijn. Dat blijft nog te vaag.

De VLGG-ambitie voor uitbreiding van natuurinclusieve landbouw met 25.000 hectare is onze ogen veel te beperkt. Ook missen we krachtige maatregelen om natuurinclusieve landbouw te bevorderen en om ongewenste ontwikkelingen in de landbouw (met een toename van emissies) tegen te gaan.

Onze belangrijkste zorg betreft het tempo en de doelgerichtheid van de uitvoering, waaronder de mate van regie op de beoogde gebiedsprocessen. We zien een aanzienlijk risico dat de doelen niet of niet tijdig worden gehaald. Dat risico is nog veel groter geworden nu een groot deel van de financieringsbronnen (het transitiefonds) is weggevallen.

Vind je onze inzet belangrijk of wil je ook meedenken?

Profiel Ellen van Reesch

Ellen van Reesch

Natuur en landelijk gebied