Streep door NPLG: diepe teleurstelling, grote zorgen

Streep door NPLG: diepe teleurstelling, grote zorgen

De streep van minister Femke Wiersema door de plannen voor het landelijk gebied plaatst Nederland helaas terug in de tijd.

Hoe gaan we de doelen halen?

Hoe gaan we de doelen halen?

De doelen voor natuurherstel en waterkwaliteit zijn niet verdwenen. Uitstel van aanpak maakt ze alleen urgenter.

De afgelopen jaren is keihard gewerkt door ambtenaren, boeren en natuurbeheerders om tot plannen te komen waarmee we de grote opgaves waar we voor staan kunnen aanpakken.

Gecompliceerde vraagstukken die tijd vragen en waar menig uur in gestoken is. Een proces waarin leren samenwerken en integraal problemen aanpakken centraal stond. Want die problemen zijn er en raken ons allemaal.

Verdwijnen de problemen op deze manier?

Verdwijnen de problemen op deze manier?

Een strook zon door de gordijnen kan aanwezige stofdeeltjes in de kamer zichtbaar maken. Sluit je de gordijnen, dan lijken de stofdeeltjes verdwenen – maar dat is natuurlijk niet zo.

Een streep door de plannen voor natuurherstel doet de problemen niet verdwijnen. De minister komt niet met een alternatief. En dit komt het beeld van een betrouwbare overheid niet ten goede. De onzekerheid die reeds lang speelt wordt hiermee voortgezet en vraagt veel van iedereen. Teveel.

Grote zorgen

Grote zorgen

We zijn diep teleurgesteld en maken ons grote zorgen over de ontwikkelingen van onze biodiversiteit, ecosystemen en landbouw. Met het uitblijven van maatregelen zal er nog meer onherstelbare schade ontstaan aan natuur, water en gezondheid. De pijnlijke gevolgen voor onze leefomgeving, maar ook de kosten voor behoud en herstel, zullen in de toekomst alleen maar harder zijn.