Oproep aan klimaatminister Hermans

10 oktober 2024

Oproep aan klimaatminister Hermans

Energietuin 't Veen met bezoekers
Energietuin ’t Veen is een goed voorbeeld van een multifunctionele plek, waar schone energie wordt opgewekt met veel ruimte voor natuur

Er is werk aan de winkel voor klimaatminister Hermans. Het halen van de klimaatdoelen en de duurzame energievoorziening van wijken en bedrijven komt in gevaar. Natuurinclusieve locaties voor het opwekken van schone energie kunnen dit proces vlottrekken.

Daarom doen we vandaag in een coalitie met met vijf organisaties een dringende oproep aan minister Hermans van Klimaat en Groene Groei: Maak locaties voor duurzame energie multifunctioneel, met ruimte voor natuur en recreatie. De vijf organisaties zijn Bouwend Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Natuur & Milieu, Holland Solar en het Solar Research Programme van Wageningen University & Research.

“Zonneparken kunnen multifunctioneel ingericht worden. Daar is jarenlang onvoldoende gebruik van gemaakt; het ging vooral om de hoeveelheid energie die opgewekt kon worden. Het voordeel van energieparken die natuurinclusief ingericht worden is dat ze ook op meer steun van de omgeving kunnen rekenen. Dat is belangrijk voor de energietransitie”, betoogt Annie van de Pas, directeur van de Natuur en Milieufederaties.

Positieve impact

In onze gezamenlijke oproep aan de minister benadrukken we het belang van het combineren van functies. De minister kan maatregelen nemen zodat energieprojecten een positieve impact hebben op de natuur en de kwaliteit van de leefomgeving.

Vandaag vindt het symposium Expeditie Energietuinen plaats in de Energietuin in Assen. Deze energietuin biedt een voorbeeld van wat we bedoelen, en van wat dus daadwerkelijk mogelijk is. Een zonnepark dat het karakteristieke coulisselandschap versterkt, dat ruimte biedt aan de ontwikkeling van natuur, waar omwonenden bij betrokken zijn en ook financieel meeprofiteren van de opbrengsten. Bij Energietuin Assen komen natuur, landschap, recreatie, participatie en educatie samen.

Wat kan wél

De koning riep in zijn troonrede op om te kijken naar wat wél kan. Wij roepen minister Hermans op om de daad bij het woord te voegen. Ze kan multifunctionele locaties voor het opwekken van duurzame energie faciliteren door

  • innovatiesubsidieregelingen passend te maken voor projecten waarbij overheden, burgers en private partijen samenwerken
  • het kwaliteitsbudget voor ecologie en landschapskwaliteit bij wind- en zonneparken te verhogen en meerjarig te verlengen.

Grondeigenaren kunnen kansen benutten door zonnepanelen te combineren met bijvoorbeeld gewasbescherming.

Impasse doorbreken

De coalitie benadrukt woningbouw en bedrijvigheid hand in hand kan gaan met een betere kwaliteit van onze leefomgeving, klimaatadaptatie en natuurherstel. Concrete maatregelen voor natuur, omgevingskwaliteit en multifunctionaliteit zijn randvoorwaarden voor versnelling van de energietransitie.

Puck Sanders, belangenbehartiger duurzaamheid bij Bouwend Nederland: “Om onze bedrijven en huishoudens te verduurzamen is er meer schone energie nodig. Daarvoor moeten meer zon- en windparken worden gebouwd. Door het ontwerp van die projecten beter aan te passen aan de omgeving ontstaat er meer maatschappelijke acceptatie. Die hebben we nodig om de energietransitie te versnellen.”

Energietuinen als voorbeeld

Stel je voor dat je op de plek waar je energie opwekt ook kunt spelen, leren en genieten. Dat reeën er scharrelen, vogels fluiten, bomen groeien en bloemen bloeien. Dat het park opgaat in de omgeving en het ontwerp is bedacht door de mensen die er ook gebruik van maken. Dat is een energietuin! Een zonnepark waarmee veel méér wordt bereikt dan het opwekken van stroom alleen. Het mooie is, er zijn er al twee gerealiseerd. Meer weten? Kijk op www.energietuinen.nl