Oproep aan kabinet: kies voor gezonde samenleving waarin natuur en economie elkaar versterken

13 september 2024

Oproep aan kabinet-Schoof: kies voor een gezonde samenleving waarin natuur en economie elkaar versterken

Het regeerprogramma bevat helaas keuzes die een toekomstbestendige en gezonde samenleving in de weg staan. Het idee dat je moet kiezen tussen natuur of economie is achterhaald – zonder een gezonde natuur is het creëren van een gezonde leefomgeving en sterke economie simpelweg niet mogelijk. Daarom roepen wij de leden van kabinet-Schoof op om alsnog een sterk klimaat- en natuurbeleid te voeren.

een economie waarin de natuur geen tegenstander is, maar juist een bron van welvaart.”

Gemiste kansen in het regeerprogramma

Het regeerprogramma van kabinet-Schoof mist een belangrijke kans om Nederland klaar te maken voor de toekomst. Door het bestaande stikstofbeleid te schrappen zonder reëel alternatief, wordt niet alleen de stikstofproblematiek groter.

  • Boeren hebben nog altijd geen duidelijkheid;
  • De overbelasting van de natuur met schadelijke stoffen gaat maar door, met onherstelbare schade tot gevolg;
  • Er is nauwelijks ruimte voor woningbouw;
  • Het opschalen van gaswinning op de Noordzee is schadelijk voor de natuur in de Noordzee, maar vertraagt ook de zo urgente overgang naar een aardgasvrij Nederland;
  • Het verhogen van de maximumsnelheid op snelwegen leidt tot extra uitstoot en daarmee tot slechtere luchtkwaliteit én bijdrage aan de opwarming van de aarde.

Kortom, dit programma biedt weinig perspectief voor een gezond, toekomstbestendig Nederland.

Een goede aanpak is hard nodig

We zien al de gevolgen van klimaatverandering, zoals weersextremen, wateroverlast, verlies van planten- en diersoorten en jaarlijks wereldwijd duizenden doden. Klimaatverandering en schade aan onze ecosystemen raakt gaat ons ook in Nederland hard raken; zowel de fysieke leefomgeving als onze economie.

Het regeerprogramma benoemt incidenteel positieve initiatieven, zoals meer ruimte voor rivieren. Maar een bredere, integrale aanpak ontbreekt.

Laten we onze energie- en landbouwsector transformeren tot duurzame pijlers van hun economie, in plaats van in te zetten op behoud van de status quo. Door moeilijke keuzes in de landbouwsector uit de weg te gaan, loopt Nederland het risico achterop te raken, met schadelijke gevolgen voor bodem, water en luchtkwaliteit, en daarmee voor het welzijn én de welvaart van Nederland.

Oproep tot actie

Zorg voor een economie die de natuur herstelt, de uitstoot van broeikasgassen terugbrengt en de aarde niet verder uitput – zodat we bijdragen aan een leefbare toekomst voor onszelf en de komende generaties.

Als Natuur en Milieu Gelderland blijven we ons daar volop voor inzetten. Samen met onze leden, met de boeren binnen het Platform Natuurinclusieve landbouw Gelderland, met bewoners, andere natuurorganisaties, gemeenten, waterschappen en de provincie, met ambtenaren en bestuurders. Samen zetten we de schouders onder een leefbare toekomst.