Kom naar ‘Expeditie Energietuinen’

Kom naar Expeditie Energietuinen

Energietuin Assen-Zuid gaat open! Het is één van de eerste energietuinen in Nederland. We zien veel potentie in dit concept, waarin het opwekken van duurzame energie en het versterken van biodiversiteit en draagvlak van de omgeving hand in hand gaan.

Op 10 oktober kun je de energietuin Assen-Zuid bezoeken als onderdeel van het evenement ‘Expeditie Energietuinen’. Daarnaast zijn er sprekers en workshops over dit actuele en niet altijd gemakkelijke thema.

In 2019 startten de gezamenlijke Natuur en Milieufederaties het project Energietuinen. In vijf gemeenten startte een pilot, waar buurtbewoners, energiecoöperaties en ontwikkelaars samen aan de slag gingen om schone energie op te wekken in een mooie, natuurrijke omgeving. En dat op locaties waar anders een lelijk bedrijventerrein zou verrijzen zonder meerwaarde voor mens en milieu. Twee van die pilots zijn inmiddels afgerond en in gebruik: Griendtsveen in Limburg en Assen.

Een hobbelige weg

In de afgelopen jaren hebben we veel geleerd over het concept. Wat werkt wel, wat werkt niet? Met welke tegenslagen kregen we te maken en hoe zijn we daarmee omgegaan? Tijdens het evenement leer je alles over de hobbelige weg die we aflegden met Energietuinen. We nemen niet alleen een kijkje achter de schermen, we trekken er ook samen op uit naar een van de eerste Energietuinen van Nederland.

Ga mee op expeditie

Programma

  • 10.30 – 11.00 uur Inloop
  • 11.00 – 12.15 uur Start programma
  • 12.15 – 13.00 uur Lunch
  • 13.00 – 16.00 uur Workshops & excursies Energietuin Assen-Zuid
  • 16.00 – 17.00 uur Afsluiting programma met aansluitende borrel

Bekijk het hele programma

Locatie

Drents Museum
Brink 1 | 9400 AC Assen

Aanmelden

Deelname aan Expeditie Energietuinen is gratis. Het event wordt georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties, Natuur en Milieufederatie Drenthe en mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Expeditie Energietuinen Kort infoblok

 

Wat is een energietuin?

Een energietuin is een locatie waar duurzame energie wordt opgewekt, en die tegelijk ook andere functies heeft voor de natuur en voor mensen. Het is toegankelijk om te spelen en te wandelen. Er is begroeiing, er is ruimte voor dieren zoals insecten, vlinders, egels, eekhoorntjes en reeën. De locatie is ontworpen samen met de omwonenden, die er gebruik van maken.