Gelderse horeca, zorg en catering verduurzamen voedselaanbod dankzij Gelderland van Morgen

Gelderse horeca, zorg en catering verduurzamen voedselaanbod

Dankzij het project ‘Gelderland van Morgen‘ is de afgelopen 2,5 jaar op 132 Gelderse locaties in de horeca, zorg, catering en retail het voedselaanbod veranderd én verduurzaamd. Wij waren, onder andere met Greendish, de afgelopen jaren partner in dit project, en zijn trots op dit resultaat!

Door anders te koken en het menu aan te passen is er minder voedsel verspild, het aandeel plantaardige eiwitten op het bord toegenomen en (in de meeste gevallen) de dierlijke eiwitten afgenomen. Daarmee is ruim 114.000 kilo voedsel gered van de vuilnisbak, is de uitstoot van ruim 1,7 miljoen kg CO2 voorkomen en bovendien is ruim 800.000 euro bespaard.

Bekijk hier alle resultaten in de eindpresentatie van het project. Wil je meer weten over de aanpak? Kijk dan hier.

Klimaatneutraal in 2050

De provincie Gelderland lanceerde het programma Gelderland van Morgen, waarin bedrijven en organisaties in horeca, zorg, catering en retail zijn uitgenodigd en gestimuleerd om voedselverspilling terug te dringen en meer plantaardige eiwitten in plaats van dierlijke eiwitten te serveren. De productie van voedsel en vooral van dierlijke eiwitten zoals vlees en zuivel brengt een hoge CO2 uitstoot met zich mee. Door in te zetten op minder voedselverspilling én minder dierlijke eiwitten in het menu kan een flinke bijdrage worden geleverd aan het doel van de provincie Gelderland om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

“Deze resultaten laten zien dat een duurzamer voedselaanbod mogelijk is én geld bespaart. Daarbij spelen ondernemers, hun medewerkers en gemeenten een belangrijke rol.”

Gedeputeerde Helga Witjes tijdens het slotevenement - Provincie Gelderland

Slotevenement

Tijdens het slotevent van het programma Gelderland van Morgen zijn op donderdag 12 september de resultaten gepresenteerd en deelden een aantal ondernemers hun ervaringen. Als voorbeeld werden de resultaten van Fratellino Catering en het Nederlands Openluchtmuseum gepresenteerd. Zo bespaarde Fratellino Catering op 2 locaties samen meer dan 15.000 kg CO2-uitstoot door minder vlees, vis en zuivel te serveren. Het Openluchtmuseum bespaarde in totaal met 4 locaties meer dan 45.000 kg CO2-uitstoot en gooiden ruim 5.600 kg minder voedsel weg.

“Met onze deelname aan Zorg van Morgen hebben wij gezien dat een kleine verandering in de praktijk al effect heeft en dat alle schakels in de keten invloed hebben en impact kunnen genereren. Daarom gaan wij door met impact maken!”

Christa Volkers - Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn

Samenwerking en partners

In opdracht van de provincie Gelderland begeleidde Greendish de deelnemende organisaties en bedrijven in het programma Gelderland van Morgen. Greendish verzorgde de metingen op locatie en begeleidde de ondernemers in de zoektocht naar het terugdringen van voedselverspilling en het verduurzamen van het menu. Natuur en Milieu Gelderland verzorgde de externe communicatie voor dit project.

Meer weten? Neem contact op met

Profiel Ingrid Kerkvliet

Ingrid Kerkvliet

Projectleider korte ketens, voedsellandschappen, gezonde leefomgeving