Doe jij mee met de Nacht van de Nacht?

Doe jij mee met de Nacht van de Nacht?

Ga op pad met de boswachter, tuur met een telescoop naar de sterrenhemel of neem je (klein)kind mee naar een activiteit in het donker. De agenda van Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober begint zich te vullen met mooie activiteiten. Sluit je dit jaar ook weer aan bij deze landelijke campagne?

23 september 2024

Gevolgen voor de natuur

Nachtelijke verlichting in Nederland neemt ieder jaar toe, en de gevolgen voor mens en dier worden onderzoek na onderzoek duidelijker. Het bioritme wordt verstoord, nachtvlinders raken de weg kwijt, dieren zijn kwetsbaarder als prooidier of kunnen niet goed jagen. Deze invloed breidt zich ook uit: omdat alles met elkaar verbonden is, heeft licht impact op de relaties tussen de verschillende soorten. Zo kan kunstlicht ook achteruitgang van de biodiversiteit en lokale ecosystemen betekenen.

Gevolgen voor mensen

Maar de effecten zijn niet voor het dieren- en plantenrijk alleen. Ook wij slapen niet lekker met een spotlight in onze slaapkamer. Donkerte en stilte zijn steeds zeldzamer in ons druk bevolkte land, maar cruciaal voor een gezonde leefomgeving voor mensen.

Zóveel licht… waar te beginnen?

Als je de lichtkaart van Nederland ziet, denk je misschien: zo veel lampen, waar te beginnen? Toch zijn oplossingen soms dichterbij dan je denkt: met het bewust(er) verlichten van onze stedelijke gebieden en randen van natuurgebieden, bijvoorbeeld door het werken met sensoren, het doven van de verlichting tussen 23.00 en 05.00 uur ’s nachts, en het bewust omgaan met verlichting door bedrijven en inwoners, kan een hoop lichtvervuiling voorkomen worden.

Licht uit, zintuigen aan

En het mooie is: minder licht geeft ons ook de kans de nacht weer écht te ervaren. Je kunt de Melkweg weer zien en kennismaken met de wereld van het nachtleven: van ritselende egels tot jagende bosuilen.

Het donker geeft ons ook de tijd om te observeren, reflecteren en andere zintuigen te gebruiken dan we gewoonlijk doen. En dat kun je bij uitstek beleven tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober. Doe je mee?

Hoe kun je meedoen?

Ben je een natuur- of milieuorganisatie of ben je verbonden aan een vereniging of club? Je kunt ook zelf een activiteit organiseren tijdens de Nacht van de Nacht. Nodig een ecoloog of boswachter uit en ga op pad. Of breng met een nachtsafari lichtvervuiling in jouw buurt in kaart.

Wil je weten waar Gelderland het donkerst is? Of hoe het zit met de lichtvervuiling in jouw regio?

Nacht van de Nacht in een fris jasje

Een fris jasje voor de Nacht van de Nacht! Vanwege het 20-jarig bestaan is de nieuwe campagne vorige week gelanceerd. Neem een kijkje op de vernieuwde website en volg de Nacht van de Nacht op Facebook en Instagram.

Ben je geïnteresseerd in de effecten van kunstlicht op natuur en ecosystemen? Kijk dan op de website van Dark Sky Park.