Gevolgen voor de natuur
Nachtelijke verlichting in Nederland neemt ieder jaar toe, en de gevolgen voor mens en dier worden onderzoek na onderzoek duidelijker. Het bioritme wordt verstoord, nachtvlinders raken de weg kwijt, dieren zijn kwetsbaarder als prooidier of kunnen niet goed jagen. Deze invloed breidt zich ook uit: omdat alles met elkaar verbonden is, heeft licht impact op de relaties tussen de verschillende soorten. Zo kan kunstlicht ook achteruitgang van de biodiversiteit en lokale ecosystemen betekenen.
Gevolgen voor mensen
Maar de effecten zijn niet voor het dieren- en plantenrijk alleen. Ook wij slapen niet lekker met een spotlight in onze slaapkamer. Donkerte en stilte zijn steeds zeldzamer in ons druk bevolkte land, maar cruciaal voor een gezonde leefomgeving voor mensen.
Zóveel licht… waar te beginnen?
Als je de lichtkaart van Nederland ziet, denk je misschien: zo veel lampen, waar te beginnen? Toch zijn oplossingen soms dichterbij dan je denkt: met het bewust(er) verlichten van onze stedelijke gebieden en randen van natuurgebieden, bijvoorbeeld door het werken met sensoren, het doven van de verlichting tussen 23.00 en 05.00 uur ’s nachts, en het bewust omgaan met verlichting door bedrijven en inwoners, kan een hoop lichtvervuiling voorkomen worden.
Licht uit, zintuigen aan
En het mooie is: minder licht geeft ons ook de kans de nacht weer écht te ervaren. Je kunt de Melkweg weer zien en kennismaken met de wereld van het nachtleven: van ritselende egels tot jagende bosuilen.
Het donker geeft ons ook de tijd om te observeren, reflecteren en andere zintuigen te gebruiken dan we gewoonlijk doen. En dat kun je bij uitstek beleven tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 26 oktober. Doe je mee?