faq-houtstook
Veel gestelde vragen over houtstook
Houtrook is schadelijk voor de gezondheid, maar op dit moment is het niet verboden. Hieronder vind je veelgestelde vragen en antwoorden over houtstook.
- Kan houtstoken wel zonder overlast? Houtrook is een grote veroorzaker van luchtvervuiling in bewoonde gebieden en de oorzaak van akelige luchtwegklachten. Hoe je het ook went of keert, een kachel zal altijd voor uitstoot zorgen die slecht is voor mens en natuur.
We zijn dan ook expliciet in ons standpunt: houtkachels? Nee, beter niet.
- Wat is het standpunt van Natuur en Milieu Gelderland over kachelstoken?We blijven uitdragen dat niet stoken altijd de beste optie is. Maar het is vooralsnog een realiteit dat veel mensen een houtkachel of open haard hebben. Beter stoken is daarom één van de maatregelen om luchtvervuiling en overlast te verminderen.
- Hoe kan ik stoken met zo min mogelijk overlast voor mijn omgeving? Let in ieder geval op de weersomstandigheden: laat je kachel uit bij mist of windstil weer.
Een andere praktische tip is je te abonneren op het stookalert van de RIVM.
Verder kan je met een paar slimme technieken je de schadelijke uitstoot fors beperken; bijvoorbeeld hoe je het hout klooft, hoe je het stapelt en aansteekt. Je vindt hier de tips waar zelfs ervaren stokers nog iets van opsteken.
- Ik ervaar overlast van houtrook in mijn omgeving. Wat kan ik doen? Begin in ieder geval met een gesprek met diegenen die stoken en probeer tot afspraken te komen. Vaak is dat al genoeg.
Blijf je overlast ervaren, dan kun je een overlastmelding te doen. Dat kan bij je gemeente, bij milieuklacht.gelderland.nl.
Op Energievergelijk.nl vind je een stappenplan wat je kunt doen bij overlast.
- Ik overweeg een houtkachel aan te schaffen. Een goed idee? Natuur en Milieu Gelderland raadt houtstook af. Bij het verbranden van hout komen meerdere schadelijke stoffen vrij, zoals fijnstof, koolmonoxide, roet en PAK’s. Daar kan iedereen last van krijgen. Mensen met longaandoeningen, kleine kinderen en ouderen zijn extra gevoelig voor gezondheidsklachten door houtrook.
Pelletkachels zijn door hun hogere rendement schoner dan houtkachels. Toch stoten deze kachels nog steeds aanzienlijk meer fijnstof en andere schadelijke stoffen uit dan verwarming op gas of elektriciteit. Het gebruik van een hout- of pelletkachel veroorzaakt dus luchtverontreiniging in je buurt.
Meer informatie over negatieve gezondheidseffecten van houtrook vind je bij de RIVM, de GGD en in dit onderzoek.